לא משנה מתי יוצאים לטיול מאורגן ליפן – בין אם בעונת האביב או עונת הסתיו, על רקע פריחת הדובדבן או בצבעי השלכת, בקבוצה גדולה או קטנה, לעשה ימים או שבועיים – טיול ליפן הוא מעל לכל חוויה תרבותית שאחד המאפיינים החשובים בה הוא האוכל המקומי.
החוויה הקולינרית ביפן היא חוויה מרתקת, בעיקר בזכות שני גורמים: האחד הוא השימוש בחומרי גלם טריים ועונתיים ובעיקר הסתמכות על הדגה. יפן היא מדינת איים מוקפת ים, דבר שהשפיע מאז ומתמיד על הדיאטה של תושבי מדינה זו. השני הוא ההתייחסות לאופן האכילה בתרבות היפנית. כמו בהרבה אספקטים בתרבות היפנית, ההתייחסות לאכילה היא ממש טקסית לעתים – יש דרך וצורה נכונה לאכול כמעט כל דבר, כמו גם דרך הכנה מסויימת לכל מאכל.
מי שנוסע לטיול מאורגן ביפן, מומלץ לו, כחלק ממהכנה לטיול, לקרוא על המאכלים השונים וגם לצפות בסרטים שנעשו על הנושא. בולט בז'אנר זה הוא הסרט "ג'ירו חולם על סושי", על אגדת הסושי ג'ירו אונו, הקשיש שבבעלותו מסעדת סושי ידועה בתחנת רכבת תחתית בטוקיו, אשר הקדיש את כל חייו ליצירת הסושי המושלם וזכה בכוכבי מישלן. בסרט רואים כיצד ג'ירו מאמן את עובדי המסעדה, כאשר הם מתחילים בחודשים של אימונים על הכנת חביתה בלבד ומתקדמים הלאה רק כאשר הם מכינים אותה בצורה מושלמת.
במהלך טיול מאורגן ליפן הנוסעים ישימו לב פעמים רבות לאסתטיקה הנהדרת של המנות המוגשות, הכול במחשבה תחילה, ואפילו החטיף הכי פשוט מוגש בצורה הראויה לו. ישנן כמה מנות מומלצות במיוחד שכדאי לנסות במהלך הטיול:
- סושי
כל מי שהיה ביפן יעיד כי יש הבדל של שמים וארץ בין הסושי המוכר לנו מהארץ ובין זה הנמכר ביפן. חומרי הגלם טריים ומצוינים והשילובים יוצאי דופן. טיפ: ביפן מותר לאכול סושי גם בידיים!
- ראמן
המרק הנפלא הזה כולל בעיקרו ציר ואטריות, ויכול להכיל מרכיבים נוספים כמו ביצה, בשר, אצות ועוד. זו בדרך כלל מנה גדולה יחסית שיכולה להוות ארוחה שלמה.
- אוקונומיאקי
זוהי החביתה היפנית, אבל היא הרבה מעבר לחביתה פשוטה. האוקונומיאקי יכול להכיל, מלבד הביצים, גם כרוב, בשר, אצות מיובשות, פתיתי דגים מיובשים ועוד ועוד.
- שאבו שאבו
זהו המאכל החברתי ביותר ביפן. תבשיל קדרה מהביל שכולם אוכלים ממנו ביחד. בדרך כלל הסועדים מקבלים קדירת מרק ופיסות בשר דקיקות בנפרד, כאשר בטבילה במרק הבשר מתבשל. זוהי מנה שיכולה לספק ערב חברתי מהנה.